Obecné změny stravování
- Snížit příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin
- Zvýšit příjem omega 3 mastných kyselin (tučné ryby, oříšky, mandle, lněná semínka a olej...)
- Vyvarování se transmastných kyselin, tj. především ztužených tuků, které najdeme v sušenkách, dortech, trvanlivém pečivu...
- Omezení jednoduchých cukrů (bonbony, sušenky, čokolády, zmrzliny atd.)
- Sůl max 5g denně. Sůl prokazatelně zvyšuje krevní tlak a zatěžuje ledviny
- Dostatek vlákniny - min. 25g denně. Vláknina je "kartáč" našich střev, působí preventivně proti střevním onemocněním a zánětům, nádorovým onemocněním konečníku a tlustého střeva, cukrovce, obezitě a dalším. Je obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnném pečivu, semínkách, ořechách nebo v dopňkách stravy např. Harmonelo
- Zařadit do jídelníčku luštěniny 1-2x týdně a ryby alespoň 1x týdně
- Vyměnit bílé pečivo za celozrnné
Dostatečný pitný režim - 0,5l tekutin na 4kg váhy. Vhodná čistá voda, nesycené minerálky, naředěné ovocné a zeleninové šťávy
· Přijem dostatečné množství ovoce a zeleniny - 500g denně
Vybírání kvalitních potravin a potravin s nejmenším množstvím přidaných látek - konzervanty, barviva
Využití místních zrdojů - podpora místních chovatelů, pěstitelů, pekařů... (domácí mléko, maso, vejce, chléb).