Obecné změny stravování

  • Snížit příjem živočišných tuků, tedy nasycených mastných kyselin
  • Zvýšit příjem omega 3 mastných kyselin (tučné ryby, oříšky, mandle, lněná semínka a olej...)
  • Vyvarování se transmastných kyselin, tj. především ztužených tuků, které najdeme v sušenkách, dortech, trvanlivém pečivu...
  • Omezení jednoduchých cukrů (bonbony, sušenky, čokolády, zmrzliny atd.)
  • Sůl max 5g denně. Sůl prokazatelně zvyšuje krevní tlak a zatěžuje ledviny
  • Dostatek vlákniny - min. 25g denně. Vláknina je "kartáč" našich střev, působí preventivně proti střevním onemocněním a zánětům, nádorovým onemocněním konečníku a tlustého střeva, cukrovce, obezitě a dalším. Je obsažena v ovoci, zelenině, luštěninách, celozrnném pečivu, semínkách, ořechách nebo v dopňkách stravy např. Harmonelo
  • Zařadit do jídelníčku luštěniny 1-2x týdně a ryby alespoň 1x týdně
  • Vyměnit bílé pečivo za celozrnné
  • Dostatečný pitný režim - 0,5l tekutin na 4kg váhy. Vhodná čistá voda, nesycené minerálky, naředěné ovocné a zeleninové šťávy

  • · Přijem dostatečné množství ovoce a zeleniny - 500g denně

  • Vybírání kvalitních potravin a potravin s nejmenším množstvím přidaných látek - konzervanty, barviva

  • Využití místních zrdojů - podpora místních chovatelů, pěstitelů, pekařů... (domácí mléko, maso, vejce, chléb). 

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky